Ангел Захариев: Представете си един лилав кит в реката…

Кой сте Вие и каква е ролята Ви в кампа?

Ангел Захариев – архитект, урбанист, проектант. Ролята ми е да дам мнение относно градската среда, градския брандинг, усещането за града и как всъщност то се възприема от гледна точка на външния човек.

Доволен ли сте от работата на групата?

Да. Форматът е много интересен. Наистина сме събрани много различни хора с различен опит и експертиза. Има такива, които слабо познаваме града и региона, има и местни хора, и това допринася много за дискусията, защото всеки наистина влага различна гледна точка и различна перспектива.

Коя е най-щурата идея, която се зароди сега?

Не бих казал, че има много щури идеи. По-скоро има една обща насока – от една страна, че градът има нужда от формулиране на важните за него неща. На важните идентичности за него. От друга – градската среда има нужда от допълнителни намеси, за да бъде приветлива и по-ясна за ориентация. Един от проблемите, които видяхме е, че няма ясна ориентация във физическата среда, тоест знаци. Също повече места в града, на които човек да има какво да прави. Да му е интересно и да остане за по-дълго време.

От къде трябва да започне промяната според Вас?

Аз лично бих посъветвал да се направят дребни намеси, свързани с провокациите. Да кажем съвременно изкуство, свързано с някои от тематиките, свързани с идентичностите на града. Дали би било в иновациите и това, че градът е бил пръв в много неща, дали би било хуморът и сатирата. Представете си например един лилав кит в реката. Нещо, което да провокира и да привлече вниманието на местната публика, но и да създаде шум за този град. Също така бих помислил повече за връзката между града и Кристо. Защото това е може би най-разпознаваемото лице в международен план, което може да се свърже с този град. Това изисква много целенасочено и дългосрочно планиране. Защо не да се създаде в бъдеще център на изкуството, който да бъде посветен на неговото творчество, но също така и да се твори съвременно изкуство. И това да бъде в някоя подходяща, интересна и провокативна сграда.