Кинетик Аутомотив ЕООД
Категория: Екологичен транспорт
Идея

Въведение

През последните няколко години се наблюдава безспорна промяна в автомобилния спорт към по-екологично, по-екологично състояние на съществуване. Свидетели сме на появата на електрически категории в Rally Paris-Dakar, FIA Endurance Championship, Isle of Man TT, както и на изцяло електрически серии като MotoE World Cup, Extreme E, Rallycross и Electric GT. Но нито едно от тях не е направило толкова голям шум, колкото Формула Е. Шампионатът е създаден като 100% електрическа алтернатива на върха на състезанията – Формула 1. И въпреки колебливият си старт е трудно да се отрекат последните успехи, непрекъснато нарастващата база от фенове и нарастващата подкрепа от производителите, които шампионатът получава. Толкова много, че вече можем лесно да видим Формула Е като алтернатива на Формула 1 в близките години.

2. Проблем – Няма адекватна платформа за електрически картинг, която да учат бъдещите пилоти

Бъдещите поколения пилоти несъмнено ще имат крайната цел да достигнат Формула Е. Но за да направят това, ще трябва първо да се изкачат в класацията и да трупат опит. През последните шестдесет или повече години кариерата на всички шампиони от Формула 1 стартира в картинга и няма причина това да се промени в бъдеще. Към момента обаче има недостиг на електрически карти, които могат да съответстват на производителността на техните колеги с бензинови двигатели. И тъй като много от вас знаят, че начинът, по който електрическите превозни средства доставят своята мощност, е абсолютно различен и не може да бъде емулиран по друг начин.

– Go Karting серията е съоръжението, където се правят състезателни пилоти

– Не съществува електрически картинг, който да осигури платформата за учене на бъдещите пилоти

3. Решение

Виждайки това, решихме да използваме нашия опит в електрическото задвижване и бързото прототипиране, за да създадем платформата eGo-Kart, която може да запълни празнината и да бъде използвана за стартиране на кариерата на бъдещите състезателни пилоти в EV моторните спортове. Платформата Kinetik elctric Go-Kart е комбинация от физически продукт (електрически картинг) и софтуер за телеметрия. Софтуерът изпозлва последните технологии като computer vision и посредством камери инсталирани на картинга се прави анализ на динамиката на шофиране и на тази база, анализирайки данните, софтуерът дава предложения как дадено шофиране може да се подобри и съответно резултатите на шофьора да се подобрят и той да натрупа умения. Също така работим с професионални състезатели, които също анализирайки карането могат да споделят обратна връзка. В момента няма компания, която да предоставя подобна услуга на пазара, предлагаща цялостно решение/платформа.

4. Пазарен потенциал

РАЗМЕР НА ОБЩО АДРЕСИРАНИЯ ПАЗАР (TAM) – Глобалният нов пазар на спортни картинг е около 600 милиона евро годишно с годишен ръст от около 3,1% (продължава да расте всяка година- (Global Karting Market Research Report 2018), от които планираме да печалба около 0.9% през първите 3 години, достигайки около 5.4 милиона евро

5. Валидация на продукта

Когато обявихме нашия модел електрически картинг, включихме опцията за предварителна поръчка. Първоначално получихме повече от 60 заявки за предварителна поръчка за първите произведени електрически картове. Това беше една от валидациите и отзивите, които получихме от пазара – че има интерес към този продукт.

– Друго доказателство за валидността на пазара на електрическата картинг платформа Kinetik дойде от уважаван автомобилен клуб – The Royal Automobile Club, които се интересуваха от потенциално сътрудничество с нашия екип, за да предложим нашата платформа за организиране на частно първенство за електрически картинг . – Електрически състезания Go-Kart на закрито ще се проведат на Олимпийските игри в Париж 2024, което го прави първият автомобилен спорт, станал олимпийска дисциплина

Визитка

Както всяка страхотна история, нашата започна с една идея и въпроса „Защо не?“. Още през 2016 г. тръгнахме на пътешествие, за да създадем първата в света изцяло електрическа спортна кола за пистата с 3Д принтирана каросерия. Предвидихме го да бъде много персонализиран, изключително вълнуващ за шофиране, със собствен софтуер.

Както вероятно можете да си представите, всичко, което чухме, беше, че такъв проект е извън обсега ни и че нямаме шанс да успеем. Отношението на хората обаче се промени, тъй като в края на 2019 г. разкрихме нашия напълно работещ прототип на специално събитие в зала Джон Атанасов в София Тех Парк, след като изпълнихме всички гореспоменати критерии и много повече.

Зад Kinetik Automotive няма да намерите голяма корпоративно контролирана операция с многобройни инвеститори, а няколко талантливи и изключително управлявани лица.

Материализирането на нашата визия се превърна в истинско свидетелство за нашите способности и мотивация. И най-хубавото е, че благодарение на постоянния ни стремеж да учим и иновираме, тепърва ще използваме пълния потенциал на нашия екип, така че със сигурност можете да очаквате нови и вълнуващи проекти през следващите месеци и години!

Участници
Теодосий Теодосиев
Иван Петров
Антон Иванов
Васил Андреев
Иван Николаев
Явор Янков
Димитър Станев
Видео визитка