Computerworld

Васил Георгиев

Роден в Габрово. Завършил СА „Димитър А. Ценов“, гр. Свищов, специалност „Маркетинг“. Към настоящия момент работи в отдел „Проекти и икономическо развитие“, Община Габрово.
Притежава над 10 години опит в областта на UI/UX дизайна; Full stack web/app development; Linux server administration.
Интереси в областта на AI, Smart systems, IoT …

ЦЕЛТА НА EXPLORING GABROVO Е ДА СПЕСТИ ВРЕМЕ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Илия Неделчев е част от отбора Gabrovo Is The Best, класирал се за финала на тазгодишното издание на #Габрово Хакатон. Работи като Team Lead в една от най-големите рейтингови агенции в света, а включването му в хакатона е породено от желанието да направи нещо добро за България и вярва, че идеята на неговия отбор може да допринесе на Община Габрово.

По какъв начин Вашето приложение ще помогне на Габрово?

Идеята ни може да позволи на Информационен център Габрово да придобие мобилно приложение, което да е полезно и иновативно. Какво всички знаят, в момента на всеки няколко дни или седмици, цялата информация, която е била в света, се удвоява. Това ни води до мисълта, че хората в момента нямат проблем с достъпа до информация, имат проблем с нейното филтриране. Нашата цел е да я организираме и предоставим по максимално лесен начин на потребителите. Така за тях ще е по-лесно да изготвят своя туристически план.

Какво представлява приложението на Gabrovo Is The Best?

Приложението ни се казва Exploring Gabrovo и е насочено към изготвянето на туристически план. Потребителят единствено трябва да предостави стартов и краен час, цена, която е готов да заплати, както и разстояние, което е склонен да измине. Независимо дали е с кола, или без, самото приложение изготвя туристически план на базата на тази информация. Също така се взима предвид и времето, защото има обекти, които не биха били подходящи при дъжд. Излишно е да изпращаме някого на връх Шипка, ако моментът, в който той иска да отиде, е дъждовен. Опитваме се максимално много да улесним хората, без да е нужно да отделят прекалено много време, да “цъкат”, да излизат много екрани и т.н. Искаме всичко да се случва зад кулисите, така че информацията да се предоставя максимално лесно.

Вие сте в категорията @Туризъм Габрово. Всички ли проекти там са ориентирани към популяризирането на Габрово като туристически град? И с какво вашият проект се отличи от тези на останалите участници в категорията?

Тук мога да изкажа моето мнение, което е, че другите проекти имаха за цел да представят информация и да направят един вид копие на Опознай.бг, например. Докато ние се опитваме да създадем максимално лесно организиране на информацията, а не просто да я дадем на хората и те сами да сортират и организират.

Лишавате ги, да речем, от половин час, прекаран в структуриране на план за разходка?

Точно така. Това е нашата цел. Ние желаем да спестим време на потребителите. От личен опит мога да споделя примери. Използвам Опознай.бг и бях на екскурзия в Рила планина. Но когато е лошо времето, тъй като тогава заваля спонтанно, не е добре да се изкачват планински върхове. Опитах се да намеря други атракциони за посещение, в близост до локацията, на която се намирах. Опознай.бг ми предложи Рилския манастир, което бе на три часа с кола. Можех да мина пеша напряко – през средата на планината. Това меко казано бе нереалистично. Ние се опитваме да решим тези проблеми. Тогава, в тази ситуация, успях да намеря само един туристически обект, а съм сигурен, че имаше повече и можех да си прекарам времето в Рила доста по-добре.

Доколкото разбирам, няма еквивалент на вашата платформа за България?

Може и да е създадена такава, но поне аз не съм попадал. Ако има – бих желал да я използвам. А и не е хубаво да се повтаря колелото. Ако има такова приложение и можем да го подобрим с нещо – да. Но не бих губил време да разработвам точно едно към едно копие с вече съществуващ app.

В екипа сте трима души. Ти, Пламен Димитров и Кремена Петкова. Какви са функциите на всеки? Как сте се разпределили?

С Пламен сме програмисти, като аз съм в back-end частта. Освен това имам малко по-мениджърска роля, тъй като идеята идва от мен. Пламен е по front-end и мобилната част на приложението, а Кремена е нашият дизайнер.

Какви технологии използвате и какви са техническите трудности при свързването на цялата тази информация по максимално компактен, оптимизиран и работещ начин?

Не бих казах трудности или предизвикателства. Реално, алгоритъмът е вече измислен и оттам използваме модификация на най-дълъг път в граф за алгоритъм за сортиране на мястото. За дистанцията между самите обекти използваме Google API, защото има вече налично и не е нужно да измисляме нещо ние. Колкото до времето, там също има отворени API-та. За mobile работим с друга технология на Google – Flutter – която е доста нова и удобна. Започнахме с NativeScript – технология, започната от Telerik, след това довършена от Progress, но не са успели някак да съберат достатъчно голяма общност. NativeScript е окей, но Flutter се оказа доста по-удобен вариант. За back-end частта използваме .NET Core, а за хостинг cloud-а на Heroku. За мен най-голямото предизвикателство е дизайна и как да направим максимално лесно потребление. От гледна точка на алгоритъм, нямаме проблем.

Какво ще стане с платформата след хакатона? Предполагам ще продължите работа по нея?

И аз така предполагам. Дори и да не спечелим, ще продължим. Много ми се ще да интегрираме платформата с Информационния център. От общината активно ни съдействат в това и предстои да разширяваме функциите. Аз дори имам сходна тема за моята докторантура. Уча Изкуствен интелект в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и сега, с разработката на платформата, която съдържа AI, ще имам и практическа част на дисертацията си, което в генерален план е много по-добре. За срок на Exploring Gabrovo мога да кажа, че поне в идните няколко години не смятам да прекратяваме работата по приложението.

Комуникацията между трима ви е изцяло дигитална. Това затруднява ли ви?

Не особено. С Пламен сме учили в един университет, а след това работихме заедно и в една компания. Доста добре взаимодействаме помежду си. С Кремена пък сме в един и същи град и някой път работим от една локация. В това отношение мога да кажа, че комуникацията и сработването в нашия екип са доста добри.

Ивайло Братанов е ИТ бизнес анализатор в компанията Lirex, а в рамките на хакатона е и ваш ментор. Как колаборирате с него?

Помощта му е много добра. Ние нямаме такова лице в екипа, което да се занимава с бизнес, а ето, че той е бизнес анализатор. Определено ни помага в откриването на много случаи, в които потребителите реално могат да попаднат. Случаи, за които ние не сме се сетили. Но програмистите не сме много по потребителското преживяване. Един бизнес човек може много повече да задълбае и затова срещите ни с него протичат чудесно.

Можеш ли да дадеш пример за сюжети, в които потребителите не биха искали да попаднат? Детайл, за който Ивайло Братанов ви е открехнал.

Имаше детайл в дизайна, който аз бях избрал. Два дроп дауна за начало и край на маршрута. Но реално се оказа, че това не е толкова интуитивно и той ни даде съвети как да изберем правилен елемент, който да е по-функционален. Също така, съобразяването с климатичните условия бе негова идея. Как да сформираме началния рейтинг бе друго нещо, за което той много помогна. Нашето приложение изготвя най-добрия маршрут спрямо човека. Това е персонален маршрут, който съобразява работното време на обектите, техния рейтинг, климатичните условия и началната локация на обекта, спрямо тази на потребителя. Целта на алгоритъма е да намери как човек може да посети максимално много обекти, така че сумата от техните рейтинги да стане най-голяма. В началото, преди някой да е използвал нашето приложение, то няма да има гласове. Ивайло Братанов ни даде идея, че за стартова статистика на обектите, можем да използваме тази на Google. Поне докато натрупаме наша, достатъчно обемна.

И с него ли кореспондирате дигитално?

Основно да, но сме се виждали, защото и той като мен е във Варна.

Времето за разработка на #Габрово Хакатон 2020 е няколко седмици. Успявате ли да се справяте максимално ползотворно във времето, с което разполагате?

Успяваме, но това, честно казано е ново преживяване за мен, тъй като обикновено когато участвам в хакатони, винаги е за няколко дни. Включвам се главно за удоволствие – разтоварване от ежедневието, в което имам един проект и работя само по него. Това в даден момент писва и имам нужда да се разсея. Много обичам да участвам в разнообразни мероприятия като гейм джемове, Google Hash Code и т.н. Идеята е, че краткия хакатон ти позволява да излезеш от рамката, да видиш нещо ново и да придобиеш някоя нова идея. Докато при този тип дълги хакатони е доста различно и много интересно преживяване.

Материалът е подготвен от DevStyleR – медиен партньор на #GabrovoHackathon.

Тенденцията е добра – има все по-млади и можещи хора

Йордан Пенев е софтуерен разработчик в Lirex и възпитаник наТехническия университет в Габрово. Той постоянно гледа да уплътнява времето си с различни занимания – участвал е в множество олимпиади и състезания по математика, компютърна математика и др. Учил е и в академията на Telerik, изкарал е и продължава да изкарва различни ИТ курсове в SoftUni, а дори е и преподавател в ТУ Габрово. Като ментор на отбораCultureSquadв тазгодишното издание на #Габрово Хакатон, Йордан има една основна функция – да предаде своя опит на младите и талантливите.

Абсолютно. Приемам нещата много по-лично, а и всички олимпиади, през които съм минал, ме изтласкаха към желание да се развивам много повече. Освен това, на тях се запознах с много хора, някои от които в момента участват на хакатона и сме в приятелски отношения с тях. Това прави хакатона още по-интересен за мен.

Това е първият ми път, да. Всичко се случи, като от организаторите се свързаха с нашата фирма и се допитаха дали имаме хора, които биха искали да са ментори. След това ние се информирахме за цялата организация и за отборите, бяхме много ентусиазирани и приехме.

Специално на този хакатон не съм участвал досега, но съм бил на други, някои от които също организирани от Innovation Accelerator Bulgaria. Това, което прави впечатление е, че нещата в Габрово се случват по-различно и по начин, който според мен е по-правилен. За разлика от други хакатони, имаме доста голямо време за разработка. След като минат първа и втора фаза, и след като се изберат финалистите, отборите разполагат с около месец за работа, а това е страхотно! Повечето хакатони са 24 или 48 часа, което дава време за представяне на идея, но не и за достатъчна практическа реализация.

В общия случай, когато няма достатъчно време, нещата не могат да достигнат до нивото, което #Габрово Хакатон позволява и могат да се направят много добри проекти.

Както на повечето места и тук най-популярни са мобилните и уеб приложения, тъй като те доста лесно достигат до потребителите. Доколкото видях и от представянето на другите отбори, повечето са се насочили именно към мобилни приложения. Това е и случаят с отбора, на който аз съм ментор – CultureSquad.

Техният проект има за цел да представи и обобщи информацията за всички обекти на територията на Община Габрово. Това включва туристически обекти, заведения и други интересни места. Целта е всичко да бъде лесно достъпно и събрано в едно приложение. Моето мнение и това, което споделям с тях е, че ключовото нещо е информацията, която ще предоставят на потребителите и съответно, те доста наблягат на дизайна и на потребителското изживяване от приложението. Дизайнерката от отбора свърши чудесна работа и много добре е съчетала белия фон с български шевици. Освен това има интегрирани и някои от габровските символи, като например котки без опашки и др.

Точно това е, като отделно може да се оценяват различните обекти, да се коментират, споделят и т.н.

Както и при останалите отбори, имаме седмична среща, като в началото започнахме с ревизия на идеята – кои неща са задължителни, така че потребителят да може да използва приложението и кои неща не са на преден план, като коментари, рейтинг и т.н. Детайли, които не са от първа необходимост и могат да почакат във времето. Освен това, в голяма степен ги тласкам в това да гледат на идеята отбизнес страна – как да я продадат, как да достигне до потребителите. Аз знам от личен опит, от участие в различни хакатони, че това е много важно. Последно участвах, а и бях финалист на хакатона Hack The Crisis, като там се сблъсках с различни детайли за първи път. Ето, че сега споделям с CultureSquad всичко, което ми се е наложило да науча и което вече знам. Обсъждаме как да си намерят клиенти, как да се свържат с туристическите обекти. Като цяло разбирам напълно това мислене, защото аз съм разсъждавал по същия начин – мислех изцяло за построяването на приложението, но не и от какво ще печелим и кой ще го използва. Но явно това е нормално и всеки минава през този етап, особено когато се събере екип само от програмисти, както в повечето случаи. Но в CultureSquad са доста талантливи и доста можещи, специално като за студенти в първи курс. Смятам, че няма да имат никакъв проблем с разработката на приложението. В процеса на работа виждам, че каквото си поставят за цел, чисто технически, те го постигат и аз въобще не се съмнявам в тях. Затова гледам да дърпам малко повече в тази посока – какво ще е съдържанието, как ще достъпят потребителите, ще правят ли маркетинг кампании и т.н.

Краткият отговор е да. Дългият е, че с тях планираме да съставим бизнес план, който да презентираме на финала и чрез него да представим детайлно всички разходи, които ще бъдат нужни по поддържането на приложението. Съответно, ако бъде спечелена наградата, сме помислили и за това, как ще бъдат инвестирани тези средства за развитието на приложението. Ако не спечелят – какво им трябва минимално, само за да бъде поддържан живота на платформата и от какво би печелила тя. Тези неща сериозно ги обсъждаме и целта ни е да достигнем до самоиздържане.

Доколкото гледам участниците, мисля, че аз съм ментор на най-младия отбор на хакатона. Всички от CultureSquad са завършили училище преди една година. Те са много млади и много амбициозни и надъхани. Изключително зареждащо е да наблюдаваш такива хора и аз нямам търпение да стане време да се чуем с тях. Освен зареждащо е и мотивиращо да комуникираме и аз съм сигурен, че в момента те запалват много други хора на тяхната възраст, а и по-млади.

Именно, да. Те са в разцвета си. Аз мисля, че тенденцията става все по-добра и има все по-млади и можещи хора. Като сравня с времето, в което аз съм участвал, мога да кажа, че нивото се е вдигнало доста.

Материалът е подготвен от DevStyleR – медиен партньор на #GabrovoHackathon.

Мартин Заимов

Мартин Заимов e изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Регионален фонд за градско развитие.

Завършил е инженерство в Техническия университет в София, икономика в колежа Бъркбек в Лондон и икономика и история на Европа в Лондонското икономическо училище. 

Отговаря за въвеждането и ръководи българския валутен борд от 1997 г. до 2003 г. Има голям личен принос за финансовата стабилизация на страната, след кризата от 1996 г.

В продължение на четири години е заместник-председател на Общинския съвет на София и ръководи изработването на генералния план за мобилността в града. Има дългогодишен опит в управлението на инвестиции в дялове на малки компании и в недвижими имоти.

ЕТЪР

Интерактивен музей на индустрията

Леона Асланова

Леона Асланова е експерт и консултант по иновации, с над 15 годишен професионален опит.

Основател е на Innovation Starter, първата специализирана агенция за иновации в България, на форума за иновации Innovation Explorer, в партньорство с Капитал и на Академия за иновации (най-голямото публично-частно образователно партньорство у нас, отличено с редица награди за образователен проект), съвместно с водещите университети в България.

Завършва с отличие Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска степен по българска филология и магистърска степен по теория на литературата, бизнес иновации във Виена към TAG Business School и mini MBA програмата на PWC`s Academy.

Член на международното и локално жури на Централно-европейски награди за предприемачество (Central European Startup Awards (CESA). Член на международното жури на Start4big Competition Член и ментор във Female Founders Global Community и много други.

Владимир Тодоров

Владимир Тодоров е родом от Габрово, възпитаник на Английска и Математическа гимназия, а висшето си образование завършва в Технически университет – Габрово.

Съдружник в софтуерна фирма с над 20-годишна история и 100 човека персонал. Другото дружество, в което има собственост е фирма „Сиентиа“ АД, сертифицирана за проекта си „Софтуерен инженеринг в Габрово“, със сертификат за инвеститор клас „А“. Проекта цели изграждане на софтуерен комплекс за развитие на софтуерното инженерство в Габрово и региона. Участвал е в международен консорциум по изпълнението на проекти по Рамкова Програма 7, а към момента в подготовка на друг международен проект по програма „Хоризонт 2020“.

Светлин Наков

Светлин е вдъхновител на хиляди млади хора по пътя им към професията „софтуерен инженер“. Той има 20-годишен опит като софтуерен инженер, ръководител на софтуерни и ИТ проекти, преподавател по информационни технологии, програмиране и разработка на софтуер, ИТ консултант, предприемач и разработчик на уеб, мобилни, настолни и сървърни приложения. Мечтата му е България да стане Силициевата долина на Европа. Личен сайт: http://www.nakov.com

Зорница Дженкова

Зорница Дженкова е учител по информатика и информационни технологии в ПМГ “Акад. Иван Гюзелев” гр. Габрово. Нейните научни интереси са в областите структурно програмиране (С/С++), обектно-ориентирано програмиране (C#), алгоритмична музика и програмиране на музика.

Член е на жури и автор на задачи за Националните състезания по информатика и Ученическия институт по математика и информатика към Българска академия на науките.

Ръководител на отбори в Националните състезания по информатика и информационни технологии. Автор на ръководство за начална подготовка по информатика за олимпиади и състезания. Съавтор в изданията „Програмиране за всички: Scratch за начинаещи“ и учебник по Информационни технологии за 5 клас.

Таня Христова

Таня Христова е кмет на Община Габрово от 2011 г. Вече трети мандат работи в партньорство с бизнеса и образованието за по-благоприятни условия и подкрепа за развитие на Габрово като привлекателно място за бизнес, живот и реализация. Част от тези усилия е и инициативата Gabrovo Innovation camp, чието пето издание е #GabrovoHackathon – събитието, което провокира и ангажира таланта на амбициозни и активни хора от различни възрасти, които имат мотивация чрез дигиталните технологии да търсят иновативни решения на важни за съвременното общество предизвикателства. Убедена е, че това е вярната посока, в която Габрово трябва да се развива, а именно увеличаване дела на технологичните и високотехнологични призводства, които създават продукт с висока добавена стойност и допринасят за повишаване качеството на живот.

Музей ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА

МАИР „Боженци“

Кремена Петкова

Избрани са финалистите в #GabrovoHackathon

С избирането на финалистите, приключи първият етап на #GabrovoHackathon. Напред в състезанието за голямата награда от 10 000 лв. продължават шест отбора. Това са CultureSquad, EcoCultura, GabrovoIsTheBest, GuardNet, KELVIN и Komitet.bg.

Отбор CultureSquad с участници Станислав Илиев, Юлиана Трифонова и Александър Попов, разработва мобилно приложение по предизвикателството Туризъм@Габрово, което ще предоставя синтезирана информация за всички туристически обекти на територията на Габрово, като ги представя в различни категории и освен традиционната информация, предлага рейтинг и класация на най-посещаваните обекти.

Чрез приложението на отбор EcoCultura с участници Атанас Николов, Михаела Петрова, Мария Николова и Александър Матев по предизвикателството КОД ЗЕЛЕНО чрез разделно събиране на отпадъците гражданите ще могат да събират точки, които да използват като отстъпка в определени местни фирми.

GabrovoIsTheBest с участници Илия Неделчев и Пламен Димитров от предизвикателството Туризъм@Габрово предлага мобилно приложение – туристически гид, който ще разработва персонални планове за всеки човек на база интервала от време, с което той разполага и радиус на обектите, които иска да посети.

GuardNet с участници Боряна Дянкова и Станко Станков от предизвикателството Граждани.НЕТ работи върху интелигенти системи, използващи изкуствен интелект за видеонаблюдение, които реагират по-бързо от човек в случай на агресия или нетипично за човека поведение, като изпращат сигнал до отговорните за спазването на реда в даден обект или район институции.

Мисията на KELVIN с участници Георги Къдрев, Георги Костадинов и Христо Георгиев от предизвикателството Граждани.НЕТ е да помогне за запазването на живота и здравето на много хора с достъпно неинвазивно решение за телемедицина у дома, базирано на анализ на термично изображение от изкуствен интелект.

Komitet.bg с участници Мартин Павлов и Стоян Беров от предизвикателството Граждани.НЕТ предлага мобилна платформа, която дава възможност на гражданите за колективно развиване на добри градски идеи, публичното им дискутиране и насочване към определени институции.

Официалният старт на състезанието #GabrovoHackathon бе даден на 13 юли 2020 г. с 16 отбора, които работиха с ментори от Община Габрово и Innovation Starter за развитието на своите идеи, така че те максимално да отговорят на условията и критериите за оценка в първия етап на състезанието – иновативност, приложимост на идеята, активно участие на потребителите и план за поддръжка и управление на съдържанието.

Финалното представяне на разработените прототипи се състоя на 17 юли 2020 г. в платформата ZOOM. Седмица по-късно, след дълги и обстойни разисквания, определеното жури обяви финалистите. Те продължават работата си в #GabrovoHackathon с ментори професионалисти в ИТ сферата, които ще им помогнат да направят от прототипите си най-добрите мобилни приложения. Ще следим работата им с интерес и ще очакваме с вълнение готовите продукти и тяхното представяне на 12 септември 2020 г. на живо в Габрово.

#GabrovoHackathon се организира от Община Габрово, Областен информационен център – Габрово и агенцията за иновации Иновейшън Стартър Бокс. Голямата награда от 10 000 лева е осигурена от Община Габрово и габровските фирми Стемо ООД, Сиентиа АД и Графиксофт ООД. Събитието получи подкрепа и партньорство и от Технически университет – Габрово, Хюлет Пакард Ентърпрайз, Лирекс БГ, Телерик Академия и FFW България и Европейския информационен център „Европа директно“ – Габрово.

Петър Шарков

Изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Той отговаря за дългосрочната стратегия за развитие на програмите, както и за ключовите партньорства с образователните институции и бизнеса.
Има дългогодишен опит в стартирането и управлението на организации, както и в изграждането на образователни програми и въвеждането на нови техники и методологии в обучението. Съосновател е на Start It Smart – една от водещите организации, подпомагащи развитието на предприемаческата общност в България, като от 2013 до 2015 г. е неин президент, а от 2015 г. до днес – член на борда ѝ. Инициира и ръководи първия преакселератор в България за начинаещи предприемачи. Съосновател е на компанията за ускорено учене чрез използване на иновативни инструменти – Mind Mapping, лицензирана от създателя на техниката Тони Бюзан. Има бакалавърска степен по „Приложна математика“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Лицензиран обучител е по сугестопедия от създателя на метода проф. д-р Георги Лозанов.

Ентусиазирани участници и иновативни идеи в #GabrovoHackathon

Стартираха онлайн сесиите с отбори на първия етап от #GabrovoHackathon. Началните си срещи с менторите от Община Габрово и агенцията за иновации Innovation Starter преминаха всички отбори по предизвикателствата ТУРИЗЪМ@ГАБРОВО, ГРАЖДАНИТЕ.НЕТ и CODE:ЗЕЛЕНО. Обсъжданията и работата по групи имаха за цел развиване и конкретизиране на идеите за разработването на прототип на мобилно приложение.

Темата ТУРИЗЪМ@ГАБРОВО привлече участието на осем отбора. Повечето участници предвиждат разработването на дигитални пътеводители, които да подпомагат туристите в създаването на индивидуални маршрути за забележителностите на Габрово и персонализирани преживявания според свободното време.

В ГРАЖДАНИТЕ.НЕТ идеите на петте участващи отбора са по-разнообразни.  Някои от участниците предлагат създаването на приложения за сигнали към институциите или за обществено обсъждане на значими проблеми. Един от отборите се е насочил към приложение за идентифициране на насилие и нетипично поведение сред хората, което да използва съществуващите градски уеб камери. Още по-смело звучи предложението за създаване на мобилно приложение за мониторинг на здравословното състояние.

CODE: ЗЕЛЕНО предизвика участието на три млади отбора. Техните природосъобразни концепции за мобилни предложения за Габрово са нов тип автомивка, която предлага екологична и водоспестяваща услуга; нова дигитална услуга с награди за гражданите, които изхвърлят разделно боклука си; система за мониторинг на околната среда в нашия град, до която всеки може да има достъп чрез мобилния си телефон.

В петък на 17.07.2020 г. в платформата ZOOM, всички отбори ще представят финалната версия на своите прототипи. От 16-те отбора, които към момента участват в състезанието, след тяхното представяне ще бъдат избрани най-добрите 5, които да продължат до края на състезанието заедно с менторите IT професионалисти на #GabrovoHackathon.

Започна #GabrovoHackathon

Състезанието #GabrovoHackathon стартира с официална онлайн сесия, в която се включиха участници, ментори, жури и партньори. Инициативата се организира от Община Габрово, Областен информационен център – Габрово и Innovation Starter в рамките на добилия вече популярност и престиж Gabrovo Innovation Camp.

В приветствените си думи към участниците кметът на Община Габрово Таня Христова припомни хронологията – от първите стъпки на инициативата, започнала през 2016 година по идея на президента Росен Плевнелиев и Марку Маркула – към онзи момент президент на Комитета на регионите, до днешното издание, събрало като участници 16 отбора от цялата страна. „За мен е голяма радост, че Gabrovo Innovation Camp е инициатива, която всяка година вдъхновява участниците да развиват идеите си, да ги реализират и да бъдат успешни“ – каза в приветствието си към участниците Таня Христова.

Управителят на Областен информационен център – Габрово Маринела Събева благодари на спонсорите и партньорите на състезанието – габровските фирми Стемо, Сиентия и Графиксофт, осигурили част от наградата; на Училищна Телерик академия, Европейски информационен център „Европа директно“, Технически университет Габрово, Хюлет Пакард Ентърпрайз, Лирекс и FFW, както и  на медийните партньори DevStyler и СофтУни. За поредна година инициативата среща подкрепа и в лицето на Андрей Новаков – член на Европейския парламент, който ще се радва да награди и посрещне в ЕП един от отборите, класирали се на финала, когато практиката за организиране на посещения там бъде възобновена.

Представени бяха различните етапи на състезанието, както и отделните отбори, които са се регистрирали по трите теми на хакатона –  КОД ЗЕЛЕНО, ГРАЖДАНИТЕ.НЕТ и ТУРИЗЪМ@ГАБРОВО.

С мотивиращи думи към участниците се обърнаха и част от менторите и журито на #GabrovoHackathon. Ето какво казаха те:

„Пожелах да се включа, за да помогна с каквото мога. От много години съм излязъл от Габрово. Градът ми даде много, странствал съм в различни държави, искам да предам опита си и това, което съм научил в годините на екипите и заедно да направим Габрово по-добър!“.

Христо Симеонов, водещ архитект в IBM – Прага

„Радвам се, че ще помогна за развитието на Габрово като град и като иновативен център на България. Вярвам, че това е възможно и може да се постигне. На всички участници желая успех и разчитайте на нашата помощ. Ние ще сме добронамерени и ще помагаме с всичко, с което можем“.

Ивайло Братанов, бизнес анализатор в Лирекс БГ

„Очаквам страхотни и креативни идеи, които имат голям потенциал и биха променили най-малкото България към по-добро. Радвам се, когато виждам, че младите хора се борят и искат промяна. Продължавайте да дерзаете и да създавате, да давате стойност на нашата мила родина и да си я направим много по-хубаво място за живеене. Ще бъда критичен, ще наблюдавам и ще оценявам идеите спрямо критериите и ще бъда изцяло отговорен да изберем най-добрите“.

Петър Шарков, изпълнителен директор на Фондация „Телерик академия“

„Поздравявам ви, за това че имате смелостта да създавате нови неща и да разчупвате статуквото. Точно от това имаме нужда. В момента живеем във време, което дава възможност да изпъкнат тези които мечтаят, тези които имат смелост, искат да променят и внесат нещо ново. Сега е нашето време, сега е вашето време. Много съм щастлив като ментор, искам да ви обещая че ще бъдем заедно с вас, ще ви помагаме, ще ви даваме съвети, но и ще се учим от вас. Най-хубавото в цялото това събитие е процесът на взаимно учене“.  

Ираван Хира, генерален директор на Хюлет Пакард Ентърпрайз 

В рамките на #GabrovoHackathonучастници от различни отбори от страната ще работят по създаването на иновативно мобилно приложение.  Състезанието ще се проведе онлайн на няколко етапа. До 17 юли 2020 г. отборите ще работят по тематични групи с представители на Община Габрово и Innovation Starter за насочване по темата и доразвиване на идеите. Ще бъдат селектирани 5 отбора, които да продължат работата си с ментори – професионалисти в следващия етап на инициативата. Състезанието ще приключи на 12 септември 2020 година, когато отборите, менторите и партньорите на #GabrovoHackathonще се съберат за първи път на живо в Габрово, за официалното представяне на мобилните си приложения и награждаване на победителите.

Светлозар Ненчев