3D биопринт, фермерство на Марс или как да измислим професия на бъдещето

Доц. д-р Ваня Димитрова е преподавател в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново. Тя е вдъхновяващият ментор в предизвикателството „Професии на бъдещето“. Ваня е въодушевена от срещата си с младите хора на Габрово и техните революционни идеи…

В: Как протича работата в групата по предизвикателството „Професии на бъдещето“?

О: Работата в нашата група върви много динамично, децата са страшно мотивирани. Още в първия ден генерирахме идеята, върху която ще развиваме нашето предизвикателство и вече сме дори на етап презентация. Това ме изненада, защото някои от децата не се познаваха, когато започнахме. След мозъчната атака излезе идеята за 3D биопринт, който да се реализира в Габрово. Всички се съгласиха да работят по тази идея, така че аз се радвам за това.

В: Значи участниците са активни?

О: Абсолютно активни!

В: Има ли изявени лидери, които се опитват да налагат мнението си в групата? Как успявате да ги мотивирате да работят като екип?

О: Има изявени лидери, това е нормално за тази възраст, но смятам, че с моя опит – все пак работя с млади хора от доста години, успявам да овладея динамиката на групата и всички да се чувстват комфортно. Няма конфликти, няма напрежение, всичко е наред.

В: На каква възраст са най-малкият и най-големият участник?

О: На 14 и 18 години. Страхотни млади хора. Много се радвам, че съм част от това предизвикателство. С толкова малки деца не съм работила – предимно със студенти и по-големи работя, така че и за мен това е нещо ново и много се радвам, че съм част от него.

В: Какви въпроси Ви задават най-често в групата?

О: Някои са доста по детски, свързани с темата. Опитвам се да отговоря на всички, на тези които не мога – веднага Гугъл влиза в употреба… Ние направихме проучване още вчера в рамките на дискусиите за самата идея и затова мисля, че доста бързо напреднахме. Въпреки краткото време от 2 часа направихме рамката на презентацията и днес вече разгръщаме темата.

В: Кои са най-разпознаваемите асоциации на децата по темата „Професии на бъдещето“? Какво разбират те под това?

О: Повечето се насочиха към сферата на информационните технологии, което е нормално. Поне трима-четирима от тях говориха за екскурзии, градинарство и фермерство на Марс, разбиване на астероиди, но все пак аз укротих нещата, защото идеята е да говорим за силно Габрово, а не за силен Марс. Децата са наистина страхотни, радвам им се много и тяхната енергия ме зарежда неимоверно!