Хайде, иноватори! Gabrovo Innovation Camp 3 започна!

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, Карел Вандерпортен от Главна Дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия, Георги Стоев, председател на икономическа зона Тракия Тех и Ханк Кюн – основател на агенцията за иновации Educore и един от пионерите на лагера за социални иновации в Аалто (ACSI) Силициевата долина, който е автор на методологията за провеждане на този формат събития, подкрепени от Европейския комитет на регионите, бяха сред официалните гости по време на откриването на третото издание на Лагера за иновации в Габрово.

Гости и участници бяха приветствани от кмета на града Таня Христова, която тази година е в ролята и на участник в кампа. По време на откриването тя поздрави всички и припомни началото на лагера, иницииран от Марку Маркула, първи вицепрезидент на Европейския комитет на регионите и президента Росен Плевнелиев, които единодушно посочват Габрово като място за случването му. И отбеляза, че откривателството не се прави, защото е мода, а защото случващите го имат решения за проблеми, които дори все още на са на дневен ред.

Зам.-министър Деница Сачева не скри, че има афинитет към предизвикателството, свързано с образованието и даде първи насоки на участниците с основни проблеми в своята област – липсата на млади учители, неразглеждането на професията като професия на бъдещето, мобилността на хората, колкото и хубаво нещо да е тя, приобщаването – и на тези, които имат нужда, и на тези, които тичат на бързата писта.

Георги Стоев отбеляза, че много професии ще изчезнат в бъдеще, но предприемачеството не е сред тях. Напротив – ще става все по-ценено.

Откриването приключи Ханк Кюн, който разясни принципите на работа и очакванията към участниците и ги призова да мислят напред и за решения и идеи, които не се изчерпват само с тези три дни, а със следващите 6 седмици, 6 месеца, 2 години…

120 са участниците в третото издание на Gabrovo Innovation Camp 2018. Те ще работят по шест предизвикателства: „Бизнес и социално предприемачество“, „Сребърна икономика“, „Младите хора в социалните иновации“, „Зелени иновации“ и „Образование на бъдещето“. Работните групи са базирани в една от емблематичните за Габрово сгради – музеят „Дом на хумора и сатирата“ и ще започнат работата си, водени от 11 ментори, които ще насочват идеите на групите така, че те да са универсални и приложими в целия свят, но и специално в Габрово. Сред менторите са известни имена от бизнеса, политиката, неправителствения сектор, образователния сектор.

Финалните идеи, решения и прототипи на групите ще бъдат представени в събота от 11.30, а всички габровци и гости на града са поканени на събитието.