Тенденцията е добра – има все по-млади и можещи хора

Йордан Пенев е софтуерен разработчик в Lirex и възпитаник наТехническия университет в Габрово. Той постоянно гледа да уплътнява времето си с различни занимания – участвал е в множество олимпиади и състезания по математика, компютърна математика и др. Учил е и в академията на Telerik, изкарал е и продължава да изкарва различни ИТ курсове в SoftUni, а дори е и преподавател в ТУ Габрово. Като ментор на отбораCultureSquadв тазгодишното издание на #Габрово Хакатон, Йордан има една основна функция – да предаде своя опит на младите и талантливите.

Абсолютно. Приемам нещата много по-лично, а и всички олимпиади, през които съм минал, ме изтласкаха към желание да се развивам много повече. Освен това, на тях се запознах с много хора, някои от които в момента участват на хакатона и сме в приятелски отношения с тях. Това прави хакатона още по-интересен за мен.

Това е първият ми път, да. Всичко се случи, като от организаторите се свързаха с нашата фирма и се допитаха дали имаме хора, които биха искали да са ментори. След това ние се информирахме за цялата организация и за отборите, бяхме много ентусиазирани и приехме.

Специално на този хакатон не съм участвал досега, но съм бил на други, някои от които също организирани от Innovation Accelerator Bulgaria. Това, което прави впечатление е, че нещата в Габрово се случват по-различно и по начин, който според мен е по-правилен. За разлика от други хакатони, имаме доста голямо време за разработка. След като минат първа и втора фаза, и след като се изберат финалистите, отборите разполагат с около месец за работа, а това е страхотно! Повечето хакатони са 24 или 48 часа, което дава време за представяне на идея, но не и за достатъчна практическа реализация.

В общия случай, когато няма достатъчно време, нещата не могат да достигнат до нивото, което #Габрово Хакатон позволява и могат да се направят много добри проекти.

Както на повечето места и тук най-популярни са мобилните и уеб приложения, тъй като те доста лесно достигат до потребителите. Доколкото видях и от представянето на другите отбори, повечето са се насочили именно към мобилни приложения. Това е и случаят с отбора, на който аз съм ментор – CultureSquad.

Техният проект има за цел да представи и обобщи информацията за всички обекти на територията на Община Габрово. Това включва туристически обекти, заведения и други интересни места. Целта е всичко да бъде лесно достъпно и събрано в едно приложение. Моето мнение и това, което споделям с тях е, че ключовото нещо е информацията, която ще предоставят на потребителите и съответно, те доста наблягат на дизайна и на потребителското изживяване от приложението. Дизайнерката от отбора свърши чудесна работа и много добре е съчетала белия фон с български шевици. Освен това има интегрирани и някои от габровските символи, като например котки без опашки и др.

Точно това е, като отделно може да се оценяват различните обекти, да се коментират, споделят и т.н.

Както и при останалите отбори, имаме седмична среща, като в началото започнахме с ревизия на идеята – кои неща са задължителни, така че потребителят да може да използва приложението и кои неща не са на преден план, като коментари, рейтинг и т.н. Детайли, които не са от първа необходимост и могат да почакат във времето. Освен това, в голяма степен ги тласкам в това да гледат на идеята отбизнес страна – как да я продадат, как да достигне до потребителите. Аз знам от личен опит, от участие в различни хакатони, че това е много важно. Последно участвах, а и бях финалист на хакатона Hack The Crisis, като там се сблъсках с различни детайли за първи път. Ето, че сега споделям с CultureSquad всичко, което ми се е наложило да науча и което вече знам. Обсъждаме как да си намерят клиенти, как да се свържат с туристическите обекти. Като цяло разбирам напълно това мислене, защото аз съм разсъждавал по същия начин – мислех изцяло за построяването на приложението, но не и от какво ще печелим и кой ще го използва. Но явно това е нормално и всеки минава през този етап, особено когато се събере екип само от програмисти, както в повечето случаи. Но в CultureSquad са доста талантливи и доста можещи, специално като за студенти в първи курс. Смятам, че няма да имат никакъв проблем с разработката на приложението. В процеса на работа виждам, че каквото си поставят за цел, чисто технически, те го постигат и аз въобще не се съмнявам в тях. Затова гледам да дърпам малко повече в тази посока – какво ще е съдържанието, как ще достъпят потребителите, ще правят ли маркетинг кампании и т.н.

Краткият отговор е да. Дългият е, че с тях планираме да съставим бизнес план, който да презентираме на финала и чрез него да представим детайлно всички разходи, които ще бъдат нужни по поддържането на приложението. Съответно, ако бъде спечелена наградата, сме помислили и за това, как ще бъдат инвестирани тези средства за развитието на приложението. Ако не спечелят – какво им трябва минимално, само за да бъде поддържан живота на платформата и от какво би печелила тя. Тези неща сериозно ги обсъждаме и целта ни е да достигнем до самоиздържане.

Доколкото гледам участниците, мисля, че аз съм ментор на най-младия отбор на хакатона. Всички от CultureSquad са завършили училище преди една година. Те са много млади и много амбициозни и надъхани. Изключително зареждащо е да наблюдаваш такива хора и аз нямам търпение да стане време да се чуем с тях. Освен зареждащо е и мотивиращо да комуникираме и аз съм сигурен, че в момента те запалват много други хора на тяхната възраст, а и по-млади.

Именно, да. Те са в разцвета си. Аз мисля, че тенденцията става все по-добра и има все по-млади и можещи хора. Като сравня с времето, в което аз съм участвал, мога да кажа, че нивото се е вдигнало доста.

Материалът е подготвен от DevStyleR – медиен партньор на #GabrovoHackathon.