Таня Христова: Габрово е място за реализиране на устойчиви решения

Gabrovo Innovation Camp 2022 започна с Международен семинар за разработване на системни иновации за устойчивост на градовете в контекста на платформа за обмен на знания (KEP) на Европейската комисия. Семинарът се провежда за първи път в рамките на тазгодишното седмо издание на Лагера за иновации. Кметът на Община Габрово г-жа Таня Христова приветства участниците и гостите на събитието, които изпълниха най – голямата зала в Дома на хумора и сатирата – символичен домакин на Лагера през следващите три дни.

„Имам честта и отговорността да бъда кмет на един от най-вдъхновяващите градове, град с голям принос за развитието на България и вярвам изпълнен с хора, които ще направят така, че амбициите на Европа да достигнат до всеки един от нас и да направят възможното българските градове да станат достойни партньори на останалите в Европа.“ – сподели Христова и допълни, че през тези три дни участниците ще имат честта да работят в Платформата, в която „всички ще обменим знания, идеи, ще търсим решения, за да направим така че нашите градове да бъдат наистина устойчиви. А за да бъдеш устойчив това означава, че трябва да имаш цел, да имаш знания, да умееш да работиш в екип и да намериш източник не само за финансови средства, но най – вече подходяща среда, където да реализираш своите мечти. А Габрово е такова място.“ Таня Христова подчерта още, че в центъра на всички наши активности и всяка една подкрепа трябва да бъде човекът. „Това е важното, което ще присъства в днешните дискусии, защото нашата мисия освен всичко е и да бъдем приобщаващи и подкрепящи – всеки човек или място. Вярвам, че това са принципи, които ни обединяват и въпреки многото кризи ще открием своето вдъхновение и ще намерим идеята, която ще направи света по-красиво и добро място.“

В четирите пленарни панела днес ще се дискутират темите „Младежко предприемачество за дигитално бъдеще“,  „Цели на мисията на ЕС: неутрални по отношение на климата и интелигентни градове“, „Иновации и приобщаване за внедряване на S3“, „Мястото на новия европейски Баухаус в градовете Re-/co-design“.

Може да проследите цялата дискусия на живо (273) RESILIENT CITIES & KNOWLEDGE EXCHANGE PLATFORM SEMINAR – YouTube