Стартъп – що е то?

Весислав Илиев и Мирияна Митева са създатели и основни лектори на образователната инициатива „Предприемачът като откривател“, провеждана в Пловдив, София, Велико Търново и Габрово. Те са част от екипа на Фондация „Бауерзакс“. В четвъртото издание на Gabrovo Innovation Camp Весислав и Мирияна са ментори по темата „Предприемачество“, където разкриват тайните на макроикономическите анализи, непазарния ефект и други интересни „политики“…

В: Как протича работата в групата по предизвикателството „Предприемачество“?

О: Работата върви прекрасно, имаме една група от изключително амбициозни и мотивирани деца, които още от началото работят много активно и се надявам да продължат така до края на кампа.

В: Стигнахте ли вече до някаква конкретна идея, която да развиете?

О: Конкретната идея се появи още в първия ден. Веднага отборът бе разделен на отделни екипи, които работят по определена задача в детайли, което за това кратко време е впечатляващо.

В: Активни ли са участниците, притесняват ли се да предлагат, мотивирани ли са?

О: Може би през първите десетина минути преди да се опознаят бяха малко стеснителни, но в момента, в който започнаха да мислят върху решенията на проблемите, започнаха да намират доста общи неща помежду си. Това ги обедини и вече доста добре се справят в екип, което по принцип е едно от предизвикателствата в общата работа. Засега се правят в този аспект идеално.

В: Оформиха ли се вече лидерите? Има ли някои изявени личности, които се опитват да налагат своето мнение в групата и как подхождате към тях?

О: Честно казано очаквахме това да се случи, но до момента все още не го забелязваме, може би защото има по-малки деца, със които останалите се съобразяват. В момента са разделени на малки екипи по двама души и работят доста добре.

В: На каква възраст са най-малкият и най-големият участник?

О: Има деца от 13 до 16 години.

В: Какви въпроси Ви задават най-често в групата?

О: Темата за предприемачеството все още не се обсъжда достатъчно в училище. Децата нямат опит с финансовата грамотност, не са запознати с това как се изчисляват приходите и разходите, кой би купил дадена идея. Има доста нови неща за тях, но пък хубавото е, че са изключително амбициозни и готови да попиват нови знания, да се учат и сами да достигат до тази информация.