Социалните иновации, които ще променят живота ни

Венелин Добрев работи като експерт международни програми и проекти в Агенция за регионално икономическо развитие – гр. Стара Загора. Съосновател е на „Успелите“ – положителната медия на България. Венелин е ментор на предизвикателството „Социални иновации“ в  Gabrovo Innovation Camp 2019.

В: Как протича работата във Вашата група до момента?

О: Работата още от началото върви страхотно. Младежите са много мотивирани, отворени и изключително интересни хора, които се сработиха по един невероятен начин. Не се познаваха, но намериха път един към друг. От време на време се опитвам да ги провокирам с някои игри, които още повече да ги сплотят като екип в това кратко време. Харесаха си една тема, която е доста актуална не само за Габрово, но и за други европейски градове и се отнася до задържането и привличането на младите хора. Говорихме си за това кое е важно за един млад човек, за да остане в града, след това разгледахме темата в местния контекст – кой и какво може да направи, каква е неговата роля. По-късно учениците проведоха дискусия с представители на Община Габрово и Областния информационен център за онова, което вече е правено, т.е. направихме проучване. Редно е да кажа, че децата имаха задача за вкъщи, която изпълниха чудесно. Трябваше да проучат добри практики от други градове за това какво е важно, за да останат хората в града. На тази база имаме интересни отправни точки, върху които ще доизградим идеята си.

В: Активни ли са като цяло участниците? Срещате ли някакви проблеми с тях?

О: Проблеми не бих казал. Както във всяка една група и тук има хора, които веднага от първата секунда бяха страшно ентусиазирани, скочиха. Хубавото беше, че те не доминираха в групата, т.е. не се получи налагане на мнения, а по-скоро това спомогна другите да се отпуснат и да започнат да участват по-активно. Това, което наистина прави приятно впечатление е, че те си помагат, изслушват се, говорят си. Бих казал, че групата няма слабо звено.

В: Това първото Ви участие ли е в Gabrovo Innovation Camp?

О: Да, първо участие и ако мога да си позволя малко по-неформално да кажа: „Страшно съм изкефен от него“. Всичко е чудесно – организацията, участниците, формата и поне към момента мисля, че може да излезе нещо много приятно като краен резултат. След като участниците свършат своята работа, топката вече е в хората, подали предизвикателството, да обмислят какво биха могли да приложат.

В: Какво според Вас е ценно в модела на иновационния лагер?

О: Това, че се дава възможност на младите хора да вземат думата. Навсякъде се казва, че се насърчава проактивност и диалог, но много малко се прави. Най-често се ограничаваме до една анкета, някоя и друга среща, снимка на някой кмет или общински съветник с учениците, ден на отворените врати и такива ала-бала неща за мен. Докато тук имаме устойчивост във времето и гъвкавост. Четвъртото издание на кампа е по нов модел, което показва адаптивност в търсене на по-добри резултати и аз искрено адмирирам този формат. Очаквам с нетърпение какво ще излезе и как ще бъде приложено!