Новите рицари без броня

Те са Максим, Росен, Елица и Теодора – 4 габровски деца, едни от 100-те участници в провелия се от 20 до 22 октомври Gabrovo Innovation Camp 2.0. Но не само това – те са очарователни, усмихнати, активни, изобретателни и преди всичко победители. Те са отборът, спечелил първото място и наградата в предизвикателството „Кооперация Образование“ в конкуренция с още 5 екипа от техни връстници.

 

 

Бизнес идеята им носи наименованието Glow Bio и цели осигуряването на здравословен начин на живот в регион Габрово, а защо не и в цяла България. Той предвижда разработването на два нови вида вендинг машини. Първата от тях ще предлага различни видове екологични и свежи салати, като специално ще бъде помислено за вегетарианците и веганите. Любителите на сладкото пък ще имат възможност да избират от различните видове плодови салати. Втората машина ще предлага фреш, който се прави на място и предлага богат избор от възможности за смесване на различни плодове. Специално е помислено по въпроса за съхранението и свежестта на продуктите, за чиято годност и температура ще следи специален отдел. Предвидено е използвънето на сезонни продукти, произведени от местни био-ферми, чрез което ще се подпомага местната икономика.
Учениците вече имат проект за машините и план за тяхното производство. В презентацията си споделят: „Надяваме се фирма „Мехатроника“ да ни съдейства за създаването на машините и експерти и студенти от ТУ – Габрово също да се включат в тази дейност. Така ще се опитаме да изградим стабилни връзки и добро сътрудничество с местните предприемачи“.
Спечелилият отбор иска машините да бъдат разположени в образователни средища, като достигнат и до отдалечените от центъра, където учениците обикновено нямат възможност за избор и закупуване на здравословна храна. Предвиждат поставянето им и в сгради на големи предприятия, публична администрация и други.
Пожелаваме им реализация на идеята, за да можем всички да опитаме от здравословните им храни, а те – четиримата още следващата година ще посетят избрана от Община Габрово европейска държава, където ще се срещнат със свои връстници, за да споделят и обменят иновативните си идеи.

Събитието Gabrovo Innovation Camp 2.0 бе организирано съвместно от Община Габрово и Областен информационен център – Габрово и бе част от Седмицата на предприемачеството.