Николай Сираков: Единствената цел на бизнеса е да направи всички щастливи

В момента чуваме, че България има демографски проблем, който не е само проблем на страната ни, но и на цяла Европа. В същото време обаче, това не е проблем за една друга част на света. И с този проблем идват и последиците – населението в по – голямата си част е 60+, икономиката се задъхва, няма кой да работи. От друга страна младите хора вече не се образоват така, както сме се образовали ние и нашите родители, повече поспиват и стоят пред компютрите, казано простичко живеят по друг начин. И като че ли имаме усещането, че нещата не отиват на добре, а всъщност това въобще не е така. Ако успеем да се вгледаме в обществото ще открием, че заряда на точно този квантов скок е във тези млади хора.

Първо, населението се увеличава, което означава, че ще се работим по – малко. Има една стара поговорка, която не знам защо с такава лекота пренебрегваме и тя гласи, че с много работа се става гърбав, но не богат. Това е един принцип на Вселената, който е пренесен в бизнеса, че 20 % от усилията носят 80% от резултатите. Ние сме единствените същества на земята, с толкова висок интелект и в същото време сме единствените, които си губим между 12 и 14 часа на ден, за да си произведем това, което трябва да изядем и след това да изхвърлим. Губим време и интелект за ей такива простички неща. Някой може да каже, че ако я нямаше науката или нашата работа денонощно нямаше да имаме нужда от това нещо.

Основната цел на бизнеса не е принадената стойност, нито да се създадат някакви уникални продукти или пък да се удовлетворят потребностите на едни хора. Единствената цел на бизнеса е да направи всички заинтересовани щастливи – служителят, доставчикът, клиентът, целият свят или хората, които са свързани с вашия бизнес и с вашия свят. Всичко друго е функция от това.

Пожелавам на всички тук да се насладят на това, което правят, да провокират себе си и да намерят оптимистичната теория, която да реализират във възможно най – кратко време.