Нека младите в Габрово видят силата и стойността на по – малката общност, която може да работи заедно за развитието на нещо смислено и стойностно

Мария Падалски, фасилитатор

Мария Падалски е фасилитатор на група „Младежко предприемачество в дигиталната сфера“. Има над 15 години опит в областта на маркетинг, бизнес развитие и управлението на хора. Дълги години е работила като Маркетинг и HR директор в българската софтуерната компания Хаос, отличена с „Оскар“ за технологични постижения в киното.

Кое мотивира един експерт и консултант в областта на организационната култура и ценности, треньор и коуч на лидери да приеме това младежко предизвикателство?

Обичам да участвам в различни събития, свързани с подкрепа на младите хора в България. Всеки път, когато имам възможност – било то в лагери за иновации или други обучителни програми, се включвам с удоволствие, защото искам да видя младите хора отворени за нови идеи и със „светещи“ очи да търсят и преследват тяхното собствено бъдеще.

По време на работата на групата стана дума, че Габрово има традиции в предприемачеството. Градът ни е известен с толкова първи неща и личности – индустриалци, дръзнали да бъдат първи в своята област, че е трудно да се изброят. Усетихте ли жив този предприемчив дух? 

Със сигурност усещам младежите доста живи и активни и най – хубавото, което ми направи впечатление е, че са ангажирани с процеса. Тук сме няколко дни и те от първия до последния ден участват много активно. Това което считам, че до известна степен липсва на младите хора в момента е глад за нещо ново и интересно, за това наистина да постигат нещо за себе си. Причините за това вероятно са много и комплексни. Може би доста неща им даваме на готово, много неща от начина, по който ги учим и се опитваме да повлияем на тяхното бъдеще, не достига до тях, но ми се иска да виждам любопитни млади хора към всичко останало, което се случва около тях – от тяхната улица и техния град, до света.

В контекста на европейската година на младите хора и вземайки предвид един от приоритетите, а именно овластяване на младите хора, смятате ли че това на практика е възможно?

Истински изповядвам принципите на включеност, било то във фасилитирането или в лидерството. Считам, че много трудно в нашето съвремие можем да очакваме някой да прави нещо казвайки му, че това е важно за него и така е нужно. Във всеки един момент, в който дадена група е включена в решенията, в нещата които след това ще влияят върху нея – със сигурност резултатът ще бъде много добър, ако това имаме предвид под овластяване. За мен първото нещо в самото овластяване и включеността е да мога да кажа за мен какво е важно, да заявя какви са моите приоритети и интереси и да намерим пресечната ни точка.

Готови ли са младите хора да заявят какво искат и какво търсят?

Има ги младите хора, които смело могат да заявят какво искат и какво търсят, но за съжаление те са по – малкият процент от общото. Въпреки многото информация, с която разполагат и достъпа буквално до целия свят – какво знам за себе си и какво искам да постигна не са част от въпросите, които си задават младите хора според мен. Много е важно да насочим усилията си да работим за това младите да започнат да се замислят за ценностите си, за това какво ги води и мотивира и как около това те могат да изграждат живот, който на тях им харесва, а не живот или работа, които се предполага от някого, че те трябва да следват. Колкото повече възможности им даваме те да сътворят тяхното собствено нещо, толкова повече младежи ще се ориентират и ще могат да дадат добър пример какво означава да знаеш, какво искаш и как да го преследваш.

От година на младите хора се приближаваме плавно и към европейската година на уменията. Какво още може да се направи, за да се чувстват младите по-уверени в своите способности, каква подкрепа може да се предложи още?

Моята лична увереност съм я градила когато съм пробвала различни неща, проваляла съм се, падала съм ставала съм, така че за мен е много важно да дадем поле на изява, възможност да придобият опит по различен начин, всякакъв който е реален, а не само обучение и да разберат че дори и провалът ще им донесе толкова много знания, които ще им бъдат от полза занапред.

Младежкото предприемачество – мисията възможна или?

Мисията е възможна с участието на различни страни в процеса. Тя не може да бъде възможна ако участва само училището, само родителите или такива хора като мен, които искат да опосредстват процеса. Всъщност мисията е възможна ако родители, институции, училище, учители и младите хора заедно започнат да търсят решенията.

Вашата тема е свързана с най-ценният ресурс за всеки град и общност – младите хора. Какво се случи през тези три дни през вашия поглед? 

Със сигурност се случи сложен процес на учене един от друг, процес на вслушване, защото в момента никой не те кара да слушаш – ти си тук по собствено желание. Имаше доста сериозен елемент за участниците на учене и на това да започнат да си задават правилните въпроси. Дали ще измислим прототип е второстепенна цел на лагера, по -важното е обмяната на идеи, сътрудничеството и това, че те наистина отделиха времето си да имат фокус и внимание върху това нещо, а знаем колко е трудно това да се случи. Със сигурност това, което се случи тук, е началото на един много хубав процес, който се надявам да може да бъде продължен и от Младежкия център в Габрово и с подкрепата на Общината наистина да се реализират част от тези идеи.

Вашите пожелания за младите хора на Габрово?

На младите хора на Габрово пожелавам да намерят смисъла за себе си в това накъде искат да тръгнат и как искат да се развиват и да видят силата и стойността на по – малката общност, която може да работи заедно за развитието на нещо смислено и стойностно. Наистина се надявам в Габрово да може да се развие младежка общност, която да бъде за пример на всички останали градове в страната.