Мариан Серафимов: Получих много полезна информация, а най – ценното, което „откраднах“ са контактите

Мариан Серафимов е на 19 години, студент в Технически университет – Габрово, участник в предизвикателството „Младежко предприемачество за дигитално бъдеще“

Темата с младежко предприемачество ми е интересна, защото и аз се опитвам да се занимавам с предприемачество. Но искрено се надявам да съм две стъпки по – напред от другите в групата, защото от две години правя ключодържатели, но не какви да е, а с чипове и така те се превръщат в жива визитка. Можеш да запишеш каквато искаш информация на чипа – моя например отваря профила ми в Инстаграм. Когато се използват не се хаби хартия, така че в този смисъл са и екологични, още повече, че материалът, който използвам е рециклиран.

Как се роди идеята ли? Гледайки едни подобни стикери за телефон, веднага ми хрумна, че ще е много по-удобно ако същият тип чипове се постави в нещо, което можеш да закачиш навсякъде и винаги да ти е под ръка. Така се появи идеята да е ключодържател, изработен на 3D – принтер. Допираш го до телефон и се отваря информацията, която искаш. Иновативно. Много е подходящо за деца, те често губят свои вещи. Представете си, че вашето дете си е забравило раницата някъде, но на нея е закачен ключодържателят. Някой я намира и само с едно доближаване до телефона разбира чия е и ви информира. И готово, раницата е намерена.

Приложенията на ключодържателя може да са много, както и информацията, която е записана на чипа. Вече се оглеждам и за потенциални купувачи. Търся възможности. Миналата седмица се върнах от един проект за предприемачество по Еразъм, който беше в Румъния. Там представих продукта си и дори направих няколко продажби. Лагерът за предприемачество също ми се стори много интересен, получих много полезна информация, а най – ценното, което „откраднах“ са контактите. Хареса ми много и съм доволен.