Сенстейт технолоджис АД
Категория: Управление на отпадъците
Идея

Нашата идея е насочена към решаване на проблем в сферата на Кръговата икономика – по-точно в управление на отпадъците, които се събират разделно – готови за рециклиране, предлага се софтуерно решение за оптимизация и навременно сметоизвозване.  Проблемът е от глобално значение, защото статистиката и тенденциите са стряскащи: До 2050 година ще има повече боклук в моретата и океаните, отколкото риба; в Тихия океан плува сметище, голямо колкото три Франции, първата произведена пластмасова четка за зъби все още съществува и не се е разградила. Затова търсим отговор и инициираме действия – Да спасим планетата като започнем от нашия град. Убедени сме че дори малък колектив като нашия има силата да промени нещата към по-добро.

Целта на настоящия проект е да  продължим започнатото преди година – да проектираме, изработим и демонстрираме Бета прототип на Smart къща за разделно събиране на отпадъци, предназначена за парковете в града ни. Къщата се състои от 2 помещения за разделно събиране всяко с по 80 литра. Едното помещение е за метални кенчета, а другото – за пластмасови бутилки. Предвидено е самозаключване при 100% запълняемост.

Smart къщата се състои от 3 модула: механична конструкция (неръждаем материал); захранващ модул от възобновяем енергиен източник (фотоволтаичен панел) и модул управление (компютър, сензори и др.) Smart къщата е изцяло автономна, което позволява безпроблемна инсталация във всяка една точка на града/общината. Прелокиране на Smart къщата също е възможно без това да изисква особен ресурс.

За по-добро използване на обема за събиране на отпадъците отстрани външно на Smart къщата е предвидена ръчна механична преса за смачкване на кенчетата преди изхвърлянето им и външна мрежеста кошничка за събиране на капачки (за по-добро разделно събиране на пластмасовите отпадъци – капачките са от РР, а бутилките са от РЕТ).

Модулният принцип на проектиране на Smart къщата позволява развитие на проекта в бъдеще и по-широко навлизане в пазарната ниша като се разработят модули за хартия и за органични отпадъци. Възможно е към серията от Smart къщи да се добави и модул за домакински отпадъци.

Чрез WiFi, LTE или LoRaWAN връзка Smart къщите на Габрово ще подават информация в реално време за процента на запълняемост, което ще позволи навременното им обслужване. Информацията ще се визуализира в интегрирана платформа за мониторинг на околната среда, част от пилотен демо проект, включващ визуализиране на данни за качество на въздуха, водата и трафика на територията на Община Габрово. Освен данни в реално време, ще може да се извършва анализ на исторически данни. Гъвкавата система ще позволява своевременно нотифициране при запълване на къщите на отговорните за извозването на отпадъците лица по e-mail или чрез SMS.

На всяка къща може да бъде инсталиран дисплей, на който ще се визуализират параметрите на качеството на въздуха от вградения в къщата МЕТЕО модул. В допълнение дисплеят може да визуализира интересни факти за отпадъците, ползите от разделно сметосъбиране или друга информация, която да провокира у гражданите по-силни инстинкти и отговорност към опазването на околната среда. Чрез съвременния вид на Smart (дигитална зелена) къщата се цели създаване на отпадъчна култура у хората. Ще бъде дадена възможност за творческа изява на гражданите  – създаване на пано-шевица в съседство на Smart къщата с използване на отпадъчните капачки. Паната могат да бъдат използвани на следващ етап като част от оградната мрежа в града. По този начин ще се провокират бъдещи творчески идеи у хората за създаване на нови изделия от отпадъците, за удължаване живота на материалите. Така всички жители и гости на Габрово могат не само да пазят града ни чист, но ще участват и в неговото разкрасяване.

Участници
Светослав Росимиров Матеев

Светослав Росимиров Матеев е основателят на компанията Сенстейт технолоджис АД. Той е млад и амбициозен човек, който се фокусира върху развитието на своя град Габрово. Компанията на Светослав произвежда локално висок клас устройства за мониторинг качеството на околната среда в определени зони. По този начин се подпомага дигитализацията на града и разпространението на информация относно екологични проблеми и се дава възможност за навременни решения. Ентусиазмът на Светослав е причина да се захване с този нов проект за смарт кофи, който е идеален пример за това как да превърнем града си в по-добро и зелено място за живеене.

Ива Мирославова Хинкова

Ива Мирославова Хинкова е част от амбициозния екип на компанията Сенстейт технолоджис АД. Наскоро завършила магистратура в Англия, тя се връща в родния си град Габрово като има за цел да гради своята професионална кариера на машиностроителен инженер тук. Освен интереса към машините и технологиите, като всеки един млад човек, Ива се интересува от това да помогне за опазване чистотата на околната среда. Именно заради това тя активно се включва в проекта за развитие на смарт къща за разделно събиране на отпадък. Има опит в изграждане и популяризиране на интегрирана система за мониторинг качеството на въздуха, водата и трафика.

Дебора Илиянова Димитрова

Дебора Илиянова Димитрова е студент 4-ти курс специалност КСТ в Технически университет Габрово. Има опит в проектиране и изграждане на алфа прототип на интелигентна къща за  разделно събиране на отпадъци. От три години работи като конструктор в Мехатроника и участва в различни иновативни проекти – както в конструирането, така и в монтажните процеси. Тя е пример за много млади момичета, които искат да се занимават с инженерни науки. Дебора доказва на себе си и на връстниците си, че има ли желание и ентусиазъм – има и начин.

Даниел Василев Хилев

Даниел Василев Хилев продължава своето магистърско обучение по специалност АИУТ в Технически университет Габрово като същевременно използва свободното си време за стаж и работа във фирма Мехатроника. Неговите интереси са тясно обвързани с работата му като инженер. Именно това го среща с екипа по проекта за разработка на смарт кофа за отпадък. Даниел участва активно от самото начало на проекта като помага за дизайна на механичната конструкция, сглобяването й и интеграцията на контролните системи. Неговото желание е този проект да продължи с времето като се стигне до усъвършенстван и завършен продукт.

Радослав Желев Желев

Радослав Желев Желев е студент 4-ти курс специалност АИУТ в Технически университет Габрово. Вече от една година е на стаж във фирма Мехатроника като шлосер и монтажник, което му дава възможност да прилага теоретичните си знания на практика. Неговите отборни и инженерни качества са изключително важни за успеха на този проект.

Диян Иванов Йорданов

Диян Иванов Йорданов е студент 4-ти курс специалност АИУТ в Технически университет Габрово. Стажува в Мехатроника заедно със своите колеги от университета вече почти една година като шлосер и монтажник. Той е млад мотивиран човек, който непрестанно допринася със своите теоретични знания и практически опит за разработката на прототип за смарт къща.

Радомир Желев Желев

Радомир Желев Желев е студент 4-ти курс специалност АИУТ в Технически университет Габрово. Заедно със своите приятели колеги започва своя стаж във фирма Мехатроника преди една година.  Със силна вътрешна мотивация участва активно в проекта от самото начало като допринася със свежи идеи и целеустременост. Упоритостта в работата му проличава и в проекта за смарт къща.

Видео визитка