Лагер за иновации в Габрово – нестандартен отговор на съвременните предизвикателства

logo-300x130-01Лагер за иновации – Gabrovo Innovation Camp 2016 ще се проведе в Габрово в първите дни на октомври, по инициатива на президента Росен Плевнелиев и президента на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула. Събитието ще се осъществи с подкрепата на Областен информационен център – Габрово и евродепутатите Ева Паунова и Андрей Новаков.
Gabrovo Innovation Camp 2016 си поставя за цел да изяви таланта и въображението на младите хора, които заедно ще търсят иновативни решения на важни за съвременното общество предизвикателства.
Участниците ще работят съвместно от 1 до 3 октомври 2016 г., насочвани от ментори. Отборите ще търсят иновативни решения в четири основни предизвикателства – Тhe factories of the future; Urban transformation; Innovation education; XXI century democracy /Фабрики на бъдещето; Градска трансформация; Иновации и образование; Демокрацията на 21 век/.
От днес Gabrovo Innovation Camp 2016 разполага с профили в социалните мрежи – https://www.facebook.com/GbInnoCamp/?fref=ts, https://twitter.com/gabrovo2016 и набира участници. В лагера могат да се включат всички желаещи на възраст над 17 години, мотивирани да развиват творчески идеи в иновативни социални решения. Лагерът ще се провежда на територията на Националната Априловска гимназия и ще завърши с представяне на разработените идеи и награждаване в зала Възраждане.
Идеята за организиране на лагер за иновации в Габрово с подкрепата на Комитета на регионите и Президентството възникна през април тази година на среща между двамата президенти и кмета на Габрово Таня Христова.
Провеждането на лагери за иновации в различни европейски региони е сред инициативите на Комитета, които имат за цел да стимулират младите европейци да разработват съвместно иновативни идеи за правене на бизнес, а също така чрез наука и образование да търсят конкретни решения на значими обществени проблеми.