Калина Гарелова: Имам конкретна идея. В Габрово се работи лесно.

Представете себе си и ролята си в кампа.

Казвам се Калина Гарелова и тук съм като издател. Имаме идеята да направим аудиогид, аудиоспътник „По пътя към Габрово”.

Как ще изглежда той?

Няма да изглежда, само ще се слуша. Ще има видеовариант в YouTube, в новия канал на Instagram също. Ще бъде със свободен достъп. Като образ ще има само карта с малки анимации и ще е основно за слушане. Идеята е човек, докато пътува към Габрово, да го изслуша по пътя и да научи нещо за този град, което би било интересно.

Как прие групата тази идея?

Засега нямам впечатления. Аз я хвърлих малко бегло.

Каква информация смятате да съдържа аудиоспътникът?

Не туристическа. Давам си сметка, че неща като къде да се паркира, къде да се яде, къде да се спи са много важни, обаче те могат да се намерят по много други начини. На мен ми се иска да има истории за Габрово. Най-лесно се запомня история. Когато  дойдеш в самия град, можеш да сравняваш спрямо тази история – кое съответства, кое не съответства на представите ти и след това да си я направиш своя и вече ти да я разказваш нататък. Мога да кажа едно нещо, с което можем да започнем – Вера Мутафчиева „Габрово“. Ще добавяме към това различни слоеве. Чух няколко много интересни предложения. Например маршрут с истории за габровските жени – би било много интересно, малко скрито. Виждам, че хората на Габрово са най-интересното нещо и че всъщност от тях могат да се извадят тези истории. Но също така е важно да има и външен поглед. Ще потърсим пътешественици, които са минавали оттук – и по-стари, и сегашни. Мисля, че за всеки е интересно да се види през външен поглед.

Какви партньори ще търсите за това начинание?

Ами сега ще търсим първо съмишленици – хора, с които се разбираме добре и с които някак възниква такова чувство за съмишлие. С Дома на хумора, с Етъра. Учудена съм, че тук лесно се говори с представители на Общината. Имах други очаквания. По принцип, каквито и контакти с администрацията да има, човек е леко предпазливо настроен. Тук бях опровергана. Има и компетентност, и забележително умение да се общува.  Което не е нещо, което е даденост. Това най-много ме впечатли.  Най-хубавата изненада. Контактът е лесен, директен, позитивен и открит. Хората са открити, което ми дава възможност и аз да съм открита. Вчера имахме разговор за книгата на Жени /„Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ на Евгения Атанасова – Тенева бел.ред./, и това също ме впечатли. Имаше много смислени въпроси, които ме караха наистина да се замисля и да потърся съществени отговори. И в същото време не ме поставяха в трудно положение. Не ме притесняваха, не ме караха да се държа защитно по някакъв начин. Това много ми хареса.

Снимка: http://aromastilnitsa.blogspot.com