ЛАГЕР ЗА ИНОВАЦИИ ГАБРОВО
2020

ХАКАТОН

10 юни 2020

Община Габрово, Областен информационен център – Габрово и Innovation Starter Box Ви предизвикват да станете един от участниците в #Габрово хакатон. Голямата награда, която ще получи един от отборите е 10 000 лева. Наградата е осигурена от Община Габрово и габровските фирми Стемо ООД, Сиентиа АД и Графиксофт ООД.

В събитието, което ще се проведе в периода 10 юни – 12 септември 2020 година, могат да участват отбори от 2 до 5 физически лица от цялата страна, без ограничения във възрастта. Участниците ще разработват иновативни мултиплатформени приложения, адресиращи конкретен проблем, недостатък или потенциал на община Габрово. Към тях са отправени три тематични предизвикателства …

Участниците ще разработват иновативни мултиплатформени приложения, адресиращи конкретен проблем, недостатък или потенциал на община Габрово. Към тях са отправени три тематични предизвикателства: КОД ЗЕЛЕНО, ГРАЖДАНИТЕ.НЕТ и ТУРИЗЪМ@ГАБРОВО. Състезанието ще се проведе онлайн на няколко етапа. От 10 юни до 9 юли 2020 г. ще тече регистрацията на отборите на интернет страницата https://gabrovoinnovationcamp.eu/. Официалното откриване на хакатона ще се състои на 10 юли 2020 г., а след това в продължение на седмица отборите ще работят по тематични групи с представители на Община Габрово и Иновейшън стартър бокс за насочване по темата и доразвиване на идеите. На този етап участниците ще разработят прототип на приложението, който ще представят в края му. Ще бъдат селектирани 5 отбора, които да продължат работата си с ментори – професионалисти в следващия етап на инициативата. В края на Състезанието участниците трябва да представят готовото приложение във фаза бета версия. Всички основни функционалности следва да бъдат завършени и готови за тест от страна на крайните потребители.

На 12 септември 2020 година отборите, менторите и партньорите на #Габрово хакатон ще се съберат за първи път на живо в Габрово, за официалното представяне на иновативните приложения и награждаване на победителите.

#Габрово хакатон е част от поредицата ежегодни събития на Gabrovo Innovation Camp, който стартира през 2016 година като съвместна инициатива на Президента на Република България Росен Плевнелиев, президента на Комитета на регионите на Европейския съюз Марку Маркула, кмета на Община Габрово Таня Христова и Областен информационен център – Габрово. През годините Gabrovo Innovation Camp натрупа сериозен опит, множество партньори и повече от 300 участници, които работиха по 13 разнообразни предизвикателства. Привлечени бяха 25 ментори – професионалисти в много области на обществения живот, събраха се около 20 иновативни идеи, част от които се реализираха в рамките на различни инициативи и проекти на Община Габрово. Gabrovo Innovation Camp бе отличен за национален победител в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството през 2018 година.