Ивелина Христова: Представям си Шести участък като един от най-живите и китни квартали на Габрово

Ивелина Христова е на 21 години и е студент по строително инженерство. Тя е най-младият участник в групата, заела се с предизвикателството „Новият Европейски Баухаус като инструмент за редизайн на градовете“ в Gabrovo Innovation Camp. 

Какво искат младите хора на Габрово да се случва в Шести участък?

Младите хора искат да видят позитивната промяна в Шести участък и най-вече да бъдат създадени  пространства, в които да можем да се събираме и да бъдем креативни; места, в които да можем да се забавляваме по по-различен и продуктивен начин. Би било страхотно, ако има работилнички, където да могат да бъдат създавани съдове или пък рисунки, тоест – място, където да се изразяваме творчески. Искаме да видим разнообразие, както и малки бизнеси, които да могат да развиват идеите си.

Смяташ ли, че идеите, които вече втори ден стиковате в групата са приложими и ще имат принос за развитието на Шести участък?

Тъй като аз съм доста далеч от административната част на нещата, имах чисто практически и приложими идеи относно това как може да бъде развит този участък. Моите съгрупници са по-запознати с тази част и те предложиха, смятам, доста приложим начин как може да бъде събрана една група от хора, която да има пряко действие и въздействие върху Шести участък, как да има по-директен контакт с хората, които  живеят там, както и с хората от Габрово, които с удоволствие биха могли да прекарват повече време в този прекрасен централен участък от нашия град.

Като един бъдещ строителен инженер, ти как виждаш въпроса със сградите в Шести участък? Как си ги представяш?

Представям си това, че сградите не бива да бъдат разрушавани. Не смятам, че този участък се нуждае от ново строителство. Според мен е важно да бъде набран един екип от професионалисти, които могат да направят качествения одит на тези сгради и да бъдат взети правилните действия за тяхното реставриране. Защото съм сигурна, че има доста празни пространства, които не се ползват от доста години и със сигурност се нуждаят от една или друга подкрепа.

Как виждаш ти Шести участък след 6 години?

Надявам се, че след 6 години можем да си представим Шести участък като един от най-живите и китни квартали на Габрово, защото той наистина, според мен, има най-прекрасното разположение – леко скрит от цялото оживление на главната улица, а в същото време много лесно достижим. Кварталът има различен характер – паветата създават едно много приятно и китно усещане за живущите в нашия град.