Започна #GabrovoHackathon

Състезанието #GabrovoHackathon стартира с официална онлайн сесия, в която се включиха участници, ментори, жури и партньори. Инициативата се организира от Община Габрово, Областен информационен център – Габрово и Innovation Starter в рамките на добилия вече популярност и престиж Gabrovo Innovation Camp.

В приветствените си думи към участниците кметът на Община Габрово Таня Христова припомни хронологията – от първите стъпки на инициативата, започнала през 2016 година по идея на президента Росен Плевнелиев и Марку Маркула – към онзи момент президент на Комитета на регионите, до днешното издание, събрало като участници 16 отбора от цялата страна. „За мен е голяма радост, че Gabrovo Innovation Camp е инициатива, която всяка година вдъхновява участниците да развиват идеите си, да ги реализират и да бъдат успешни“ – каза в приветствието си към участниците Таня Христова.

Управителят на Областен информационен център – Габрово Маринела Събева благодари на спонсорите и партньорите на състезанието – габровските фирми Стемо, Сиентия и Графиксофт, осигурили част от наградата; на Училищна Телерик академия, Европейски информационен център „Европа директно“, Технически университет Габрово, Хюлет Пакард Ентърпрайз, Лирекс и FFW, както и  на медийните партньори DevStyler и СофтУни. За поредна година инициативата среща подкрепа и в лицето на Андрей Новаков – член на Европейския парламент, който ще се радва да награди и посрещне в ЕП един от отборите, класирали се на финала, когато практиката за организиране на посещения там бъде възобновена.

Представени бяха различните етапи на състезанието, както и отделните отбори, които са се регистрирали по трите теми на хакатона –  КОД ЗЕЛЕНО, ГРАЖДАНИТЕ.НЕТ и ТУРИЗЪМ@ГАБРОВО.

С мотивиращи думи към участниците се обърнаха и част от менторите и журито на #GabrovoHackathon. Ето какво казаха те:

„Пожелах да се включа, за да помогна с каквото мога. От много години съм излязъл от Габрово. Градът ми даде много, странствал съм в различни държави, искам да предам опита си и това, което съм научил в годините на екипите и заедно да направим Габрово по-добър!“.

Христо Симеонов, водещ архитект в IBM – Прага

„Радвам се, че ще помогна за развитието на Габрово като град и като иновативен център на България. Вярвам, че това е възможно и може да се постигне. На всички участници желая успех и разчитайте на нашата помощ. Ние ще сме добронамерени и ще помагаме с всичко, с което можем“.

Ивайло Братанов, бизнес анализатор в Лирекс БГ

„Очаквам страхотни и креативни идеи, които имат голям потенциал и биха променили най-малкото България към по-добро. Радвам се, когато виждам, че младите хора се борят и искат промяна. Продължавайте да дерзаете и да създавате, да давате стойност на нашата мила родина и да си я направим много по-хубаво място за живеене. Ще бъда критичен, ще наблюдавам и ще оценявам идеите спрямо критериите и ще бъда изцяло отговорен да изберем най-добрите“.

Петър Шарков, изпълнителен директор на Фондация „Телерик академия“

„Поздравявам ви, за това че имате смелостта да създавате нови неща и да разчупвате статуквото. Точно от това имаме нужда. В момента живеем във време, което дава възможност да изпъкнат тези които мечтаят, тези които имат смелост, искат да променят и внесат нещо ново. Сега е нашето време, сега е вашето време. Много съм щастлив като ментор, искам да ви обещая че ще бъдем заедно с вас, ще ви помагаме, ще ви даваме съвети, но и ще се учим от вас. Най-хубавото в цялото това събитие е процесът на взаимно учене“.  

Ираван Хира, генерален директор на Хюлет Пакард Ентърпрайз 

В рамките на #GabrovoHackathonучастници от различни отбори от страната ще работят по създаването на иновативно мобилно приложение.  Състезанието ще се проведе онлайн на няколко етапа. До 17 юли 2020 г. отборите ще работят по тематични групи с представители на Община Габрово и Innovation Starter за насочване по темата и доразвиване на идеите. Ще бъдат селектирани 5 отбора, които да продължат работата си с ментори – професионалисти в следващия етап на инициативата. Състезанието ще приключи на 12 септември 2020 година, когато отборите, менторите и партньорите на #GabrovoHackathonще се съберат за първи път на живо в Габрово, за официалното представяне на мобилните си приложения и награждаване на победителите.