Денят на групата Градски брандинг и градска среда в цитати

„Тук си, защото това е избор, а не защото ти липсва въображение, че можеш да живееш някъде другаде“

Маргарита Доровска, директор музей „Дом на хумора и сатирата“

 

„Не трябва да се променяме, просто трябва да се приемем“

Таня Христова, кмет на Община Габрово

 

„Учудена съм, че тук лесно се говори с представители на Общината. Имах други очаквания. По принцип, каквито и контакти с администрацията да има, човек е леко предпазливо настроен. Тук бях опровергана. Има и компетентност, и забележително умение да се общува.“

Калина Гарелова, издател

 

Може би определени публики свързват Габрово с хумора, но други, слагайки и себе си в тази част, виждат Габрово по много по-богат и многообразен начин“

Адриана Андреева, студио „Комплект“

 

 

 

 

Ангел Захариев: Представете си един лилав кит в реката…

Кой сте Вие и каква е ролята Ви в кампа?

Ангел Захариев – архитект, урбанист, проектант. Ролята ми е да дам мнение относно градската среда, градския брандинг, усещането за града и как всъщност то се възприема от гледна точка на външния човек.

Доволен ли сте от работата на групата?

Да. Форматът е много интересен. Наистина сме събрани много различни хора с различен опит и експертиза. Има такива, които слабо познаваме града и региона, има и местни хора, и това допринася много за дискусията, защото всеки наистина влага различна гледна точка и различна перспектива.

Коя е най-щурата идея, която се зароди сега?

Не бих казал, че има много щури идеи. По-скоро има една обща насока – от една страна, че градът има нужда от формулиране на важните за него неща. На важните идентичности за него. От друга – градската среда има нужда от допълнителни намеси, за да бъде приветлива и по-ясна за ориентация. Един от проблемите, които видяхме е, че няма ясна ориентация във физическата среда, тоест знаци. Също повече места в града, на които човек да има какво да прави. Да му е интересно и да остане за по-дълго време.

От къде трябва да започне промяната според Вас?

Аз лично бих посъветвал да се направят дребни намеси, свързани с провокациите. Да кажем съвременно изкуство, свързано с някои от тематиките, свързани с идентичностите на града. Дали би било в иновациите и това, че градът е бил пръв в много неща, дали би било хуморът и сатирата. Представете си например един лилав кит в реката. Нещо, което да провокира и да привлече вниманието на местната публика, но и да създаде шум за този град. Също така бих помислил повече за връзката между града и Кристо. Защото това е може би най-разпознаваемото лице в международен план, което може да се свърже с този град. Това изисква много целенасочено и дългосрочно планиране. Защо не да се създаде в бъдеще център на изкуството, който да бъде посветен на неговото творчество, но също така и да се твори съвременно изкуство. И това да бъде в някоя подходяща, интересна и провокативна сграда.

Калина Гарелова: Имам конкретна идея. В Габрово се работи лесно.

Представете себе си и ролята си в кампа.

Казвам се Калина Гарелова и тук съм като издател. Имаме идеята да направим аудиогид, аудиоспътник „По пътя към Габрово”.

Как ще изглежда той?

Няма да изглежда, само ще се слуша. Ще има видеовариант в YouTube, в новия канал на Instagram също. Ще бъде със свободен достъп. Като образ ще има само карта с малки анимации и ще е основно за слушане. Идеята е човек, докато пътува към Габрово, да го изслуша по пътя и да научи нещо за този град, което би било интересно.

Как прие групата тази идея?

Засега нямам впечатления. Аз я хвърлих малко бегло.

Каква информация смятате да съдържа аудиоспътникът?

Не туристическа. Давам си сметка, че неща като къде да се паркира, къде да се яде, къде да се спи са много важни, обаче те могат да се намерят по много други начини. На мен ми се иска да има истории за Габрово. Най-лесно се запомня история. Когато  дойдеш в самия град, можеш да сравняваш спрямо тази история – кое съответства, кое не съответства на представите ти и след това да си я направиш своя и вече ти да я разказваш нататък. Мога да кажа едно нещо, с което можем да започнем – Вера Мутафчиева „Габрово“. Ще добавяме към това различни слоеве. Чух няколко много интересни предложения. Например маршрут с истории за габровските жени – би било много интересно, малко скрито. Виждам, че хората на Габрово са най-интересното нещо и че всъщност от тях могат да се извадят тези истории. Но също така е важно да има и външен поглед. Ще потърсим пътешественици, които са минавали оттук – и по-стари, и сегашни. Мисля, че за всеки е интересно да се види през външен поглед.

Какви партньори ще търсите за това начинание?

Ами сега ще търсим първо съмишленици – хора, с които се разбираме добре и с които някак възниква такова чувство за съмишлие. С Дома на хумора, с Етъра. Учудена съм, че тук лесно се говори с представители на Общината. Имах други очаквания. По принцип, каквито и контакти с администрацията да има, човек е леко предпазливо настроен. Тук бях опровергана. Има и компетентност, и забележително умение да се общува.  Което не е нещо, което е даденост. Това най-много ме впечатли.  Най-хубавата изненада. Контактът е лесен, директен, позитивен и открит. Хората са открити, което ми дава възможност и аз да съм открита. Вчера имахме разговор за книгата на Жени /„Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ на Евгения Атанасова – Тенева бел.ред./, и това също ме впечатли. Имаше много смислени въпроси, които ме караха наистина да се замисля и да потърся съществени отговори. И в същото време не ме поставяха в трудно положение. Не ме притесняваха, не ме караха да се държа защитно по някакъв начин. Това много ми хареса.

Снимка: http://aromastilnitsa.blogspot.com

Адриана Андреева, студио „Комплект“: Не видях Габрово като столица на хумора и това ми хареса

Представи себе си и своята роля в кампа.

Казвам се Адриана Андреева. Основател съм на студио „Комплект”. Най-общо казано – ние сме културни мениджъри, които правим събития, специални изяви и проекти, свързани с дизайн и визуална култура в страната. Ролята ми е да разкажа малко повече за някои проекти, свързани с брандиране на градска среда и изобщо брандирането на един град.

Къде виждаш възможностите на Габрово от гледна точка на твоята работа?

Тъй като съм фокусирана върху културния сектор, виждам възможностите в тази сфера. Не изключвам всички останали, но ще разкажа малко повече за това, което ме запали да съм част от тази работна група. Смятам, че  Габрово е на много хубаво място от една страна. От друга – има доста силно разпознаваеми културни институции. Не само Етъра и Дома на хумора и сатирата, но има и новопоявили се музеи. Има голям потенциал те отново да бъдат преразгледани в светлината на участници, които са от други градове в България или дори международни участници, чрез резидентни програми или инициирането на специални проекти, свързани с имидж, с истории, с изкуство в градска среда.

Пет думи, които мислиш, че са силни и Габрово трябва да използва.

Архитектура, природа, наследство, отвореност, микс от послания.

Не сложи хумора тук, а ние навсякъде се определяме като столицата на хумора?

Може би аз не виждам Габрово като столица на хумора. Мен това, което видях дори в Дома на хумора, не ме разсмя. По-скоро ме накара да е замисля за различни теми. И това ми хареса.

Смяташ ли, че да се позиционираме по подобен начин, е грешка? Или по-скоро трябва да работим повече, за да засилим това усещане у външните хора.

Не смятам, че е грешка. Може би определени публики свързват Габрово с хумора, но други, слагайки и себе си в тази част, виждат Габрово по много по-богат и многообразен начин.

доц. д-р Ваня Димитрова

доц. д-р Ваня Димитрова

Маргарита Доровска

Маргарита Доровска

Иво Николов

Иво Николов

Евгени Николов

Евгени Николов

Елена Николова

Елена Николова

Алис Магърдичян

Алис Магърдичян

арх. Любо Георгиев

арх. Любо Георгиев

Галин Попов

Галин Попов

Калина Гарелова

Калина Гарелова

Евгения Атанасова – Тенева

Евгения Атанасова – Тенева

арх. Ангел Захариев

арх. Ангел Захариев

Мартина Денева

Мартина Денева

Марта Петрова

Марта Петрова

Никифор Апостолов

Никифор Апостолов

Николай Радев

Николай Радев

Магдалена Георгиева

Магдалена Георгиева