В Габрово започна първият по рода си Лагер за иновации

Първият по рода си Лагер за иновации стартира днес в Габрово по инициатива на Президента на Република България Росен Плевнелиев, президента на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула и кмета на община Габрово Таня Христова.
p1210938
По време на официалното откриване Таня Христова пожела на участниците в Лагера да бъдат вдъхновени от Габрово. „Иновациите се раждат от предизвикателствата, а технологиите и знанието трябва да бъдат прекроени и адаптирани така, че да са в полза на хората. Това, че сте тук означава, че всеки един от вас е осъзнал в някаква степен своя потенциал и креативност и има желание да го реализира и развие още повече. Ние търсим хора като вас – агенти на промяната – които имат идеи и желание да осъществяват мечтите си.“, допълни още в приветствието си към участниците кметът на Габрово.

img_4311
От своя страна президентът на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула определи Лагера за иновации в Габрово като една голяма възможност и акцентира върху важността на инициативата за насърчаване на активността на местно и регионално ниво, както и за фокусиране върху политики, ориентирани към човека.

Gabrovo Innovation Camp 2016 си поставя за цел да изяви таланта и въображението на активни и ангажирани хора, които желаят заедно да търсят иновативни решения на важни за съвременното общество предизвикателства. В продлъжение на два дни те ще работят, насочвани от професионалисти в ролята на ментори в три основни предизвикателства – Overcoming the innovation divide in Europe; Smart specialisation in education in lagging cities and regions; XXI century democracy, които бяха вдъхновени и от Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014 – 2020 (ИСИС). Тя си поставя за цел увеличаване на инвестициите за развитие на иновационния потенциал и подкрепа за усвояване на технологии, подобряващи ефективността и прилагането на ИКТ в предприятията.

Лагерът за иновации ще се проведе от 1 до 3 октомври на територията на Националната Априловска гимназия в 8 отбора с 13 до 16 участника, които включват граждани, представители на администрации, на научните среди, неправителствения сектор и бизнеса. Идеите, които ще бъдат предложени, ще преминат тестов период между 6 седмици и 6 месеца.

Участниците в Лагера са близо 130. Най-младите са родени преди 17 години, а най-възрастният е на 66. Само 40 от участниците са габровци, останалите идват от 6 държави (Белгия, Швеция, Испания, Франция, Холандия, Финландия) и 17 български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Димитровград, Сандански, Дупница, Ямбол, Русе, Лясковец, Чепеларе, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Кюстендил.

Събитието се осъществява с подкрепата на Областен информационен център – Габрово и представителите на европейския парламент Ева Паунова и Андрей Новаков.


Партньори на инициативата са Българска Академия на науките, Технически университет – Габрово, Джуниър Ачийвмънт България, Агенция за иновации Innovation Starter, Министерство на околоната среда и водите, Националното сдружение на общините в РБ, Къщата на гражданските огранизации, Cleantech Bulgaria, NGOBG.info, TELUS International, American University in Bulgaria, Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект, Мол Габрово.


Медийни партньори на събитието са Българска Национална телевизия, вестник 100 Вести и Радио Бумеранг FM, Gabrovodaily.info.

img_4332

p1210879