Адриана Андреева, студио „Комплект“: Не видях Габрово като столица на хумора и това ми хареса

Представи себе си и своята роля в кампа.

Казвам се Адриана Андреева. Основател съм на студио „Комплект”. Най-общо казано – ние сме културни мениджъри, които правим събития, специални изяви и проекти, свързани с дизайн и визуална култура в страната. Ролята ми е да разкажа малко повече за някои проекти, свързани с брандиране на градска среда и изобщо брандирането на един град.

Къде виждаш възможностите на Габрово от гледна точка на твоята работа?

Тъй като съм фокусирана върху културния сектор, виждам възможностите в тази сфера. Не изключвам всички останали, но ще разкажа малко повече за това, което ме запали да съм част от тази работна група. Смятам, че  Габрово е на много хубаво място от една страна. От друга – има доста силно разпознаваеми културни институции. Не само Етъра и Дома на хумора и сатирата, но има и новопоявили се музеи. Има голям потенциал те отново да бъдат преразгледани в светлината на участници, които са от други градове в България или дори международни участници, чрез резидентни програми или инициирането на специални проекти, свързани с имидж, с истории, с изкуство в градска среда.

Пет думи, които мислиш, че са силни и Габрово трябва да използва.

Архитектура, природа, наследство, отвореност, микс от послания.

Не сложи хумора тук, а ние навсякъде се определяме като столицата на хумора?

Може би аз не виждам Габрово като столица на хумора. Мен това, което видях дори в Дома на хумора, не ме разсмя. По-скоро ме накара да е замисля за различни теми. И това ми хареса.

Смяташ ли, че да се позиционираме по подобен начин, е грешка? Или по-скоро трябва да работим повече, за да засилим това усещане у външните хора.

Не смятам, че е грешка. Може би определени публики свързват Габрово с хумора, но други, слагайки и себе си в тази част, виждат Габрово по много по-богат и многообразен начин.